Zoek in het forum!
[Forum] -> [De Digitale Wereld: Pc Hulp] -> [Browser keuze (Dat ding waar je websites mee bekijkt)]
Browser keuze (Dat ding waar je websites mee bekijkt)
Aangezien ik me erg veel moeite heb gedaan op een post op 'De Digitale Wereld - Algemeen' betreffende de voor en nadelen van de grootste browsers van het moment (Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox en Opera) heb ik besloten deze informatie hier voor iedereen neer te zetten, opdat hij niet verloren gaat.

Dus, je vraagt je af welke browser je zou moeten kiezen. Misschien ben je Internet Explorer zat, of werkt je huidige browser niet meer, of heb je gewoon op dit topic geklikt voor informatie. You`re in luck, want hieronder volgen de feiten over de mainstream browsers (Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox en Opera) en mijn persoonlijke mening daarover.

Internet Explorer is eigenlijk geen optie meer tegenwoordig. Nadelen:
 • Het zit vol met bugs, gaten in de beveiliging en houdt zich niet aan geldende standaarden, in plaats daarvan verzint Microsoft zelf idiote conventies die ze dan tot "standaard" verklaren.
 • Daarnaast is de nieuwste versie spuuglelijk, betuttelend en gebruiksonvriendelijk. Je kunt vrijwel niks met de interface zonder hem zelf eerst aan te passen, bij elke site gaat ie eerst standaard een (VERTRAGENDE!) check uitvoeren of 't een phishing site is (die check is overigens vrij weinig waard, zo blijkt uit gebruikerservaringen).
 • Hij beperkt wat je kan en mag op internet zonder duidelijke opties om dit gedrag aan te passen.
 • Daarnaast is de uitvoering van (java)scripts in IE bijna 2 keer zo traag als in verscheidene andere browsers..
 • Wat Bert zegt is onzin, "veel sites ondersteunen alleen IE". Ten eerste is het tegenwoordig nog maar minder dan 1% van de sites die abnormaal gedrag in andere browsers dan IE vertonen, daarnaast is de stelling fout. Het zou moeten zijn "Deze sites houden zich niet aan standaarden, werken daarom met IE maar andere, fatsoenlijke browsers kunnen er niet mee overweg omdat ze de door Microsoft bedachte en bewaakte troep niet volledig kunnen / willen ondersteunen".
 • Overigens is IE een groot Microsoft propaganda-stuk... Standaard zoekmachine? Live Search. Standaard mailpagina? Live Mail... Ik bedoel maar...
 • IE ondersteunt browser extensions (van die kleine "programmaatjes" die de functionaliteit van de browser uitbreiden) maar om eerlijk te zijn worden die erg weinig gemaakt, dus dit is meer een nadeel dan een voordeel.
 • Laatste (grote) nadeel: IE is closed source, dat wil zeggen, alleen de maker (Microsoft) kan zien hoe het in elkaar zit en alleen de maker (Microsoft) kan bugs fixen en alleen de maker (Microsoft) weet wat de browser precies doet. Er is dus geen sociale controle, niemand die ziet "Hey, ze spelen stiekem gegevens door aan partij x." (Waarschijnlijk gebeuren dit soort praktijken niet, maar 't gaat om het principe).

Dan de voordelen van IE... Buiten het feit dat IE op Windows sneller start dan andere browsers, omdat hij zo geïntegreerd is in het besturingssysteem (wat op zich weer een nadeel is), kan ik eigenlijk niets bedenken...
Oh ja. ActiveX... Aangezien dat een van de grootste beveiligingsrisico's is is het ook eigenlijk meer een nadeel... Maar goed, IE ondersteunt ActiveX. ActiveX is over het algemeen niet meer nodig, meestal zijn er alternatieven beschikbaar.
Zelfs voor de meest basis-gebruiker raad ik tegenwoordig IE niet meer aan.

On to Opera. Mijn ervaring met deze browser is beperkt, dus ik zal proberen alleen feitelijke informatie te geven gebaseerd op wat ik kan vinden op internet.
Voordelen:
 • Opera ondersteunt alles wat je verwacht van een moderne browser: Tabbladen, extensies, ingebouwde download manager, ingebouwde pop-up blocker.
 • Daarnaast is Opera snel en lichtgewicht.
 • Opera heeft een ingebouwde IRC client.
 • Een ingebouwde mail client.
 • Een ingebouwde RSS reader.
 • Je kunt plaatjes aan en uitzetten (Niet dat mensen met een breedbandverbinding tegenwoordig nog een goede reden hebben om plaatjes uit te zetten, maar goed).
 • Je kunt de weergave van sites zelf veranderen (Kun je die site met goene letters op roze achtergrond niet lezen? Dan maak je hem toch even gele letters op zwarte achtergrond? Ook dit is weer een functie waarvan ik niet verwacht dat een standaardgebruiker hem zal gebruiken).

Nadelen van Opera:
 • De extensies van Opera hebben een relatief kleine community achter zich, er zijn er dus minder dan bij bijvoorbeeld Firefox.
 • Opera heeft al de functionaliteit die ik noemde bij de voordelen standaard ingebouwd, terwijl je waarschijnlijk meer dan de helft niet zult gebruiken. Wil je Opera serieus als IRC client gebruiken? Ga toch weg, daar heb je betere programma's voor.


Dan mijn persoonlijke favoriet, Firefox, en daar heb ik goede redenen voor...
Voordelen:
 • Zelfde verhaal als Opera: standaard tabbladen, extensies, ingebouwde download manager, ingebouwde pop-up blocker.
 • Voor mij is hét verkooppunt van Firefox (figuurlijk, uiteraard, het is immers gratis) de extensies. Deze hebben een brede community achter zich. Er zijn Firefox extensies voor de meest uiteenlopende dingen, van het synchroniseren van je favorieten tussen meerdere pc's tot het inladen van Internet Explorer in een Firefox tabblad voor die 1% van de sites die niet zonder Microsoft kunnen. (Wat dus ook betekent dat je eigenlijk NOOIT MEER die lelijke "e" hoeft aan te klikken. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een extension voor. Google maar eens naar "Firefox extensions" en je ziet het zelf. Voor mij is het belangrijk dat ik de programma's waarmee ik werk op mezelf kan aanpassen, vandaar dat ik dit zo fijn vind aan FF.
 • Nog steeds over extensions, maar anders werd het vorige item zo lang... Vrijwel alle functionaliteit die in Opera ingebouwd zit is bij Firefox beschikbaar als extension. Je kunt dus kiezen wat je wilt gebruiken en het daarna pas installeren, in plaats van een lading nutteloze zut op je PC te hebben staan.
 • De user interface is zeer gebruiksvriendelijk en volledig aan te passen, je kunt knoppen aan de taakbalken toevoegen, weghalen, zelfs zelf maken mocht je dat willen.
 • Sessie manager. Crasht je browser? Opnieuw starten haalt je laatste sessie (Alle schermen + tabbladen) terug als jij dat wilt.
 • Spellings checker. Ook weer optioneel, uit te schakelen in de opties. Controleert je spelling terwijl je typt, gebruik hem zelf niet, maar kan met wat instellingen aanpassen erg handig zijn voor mensen die graag foutloos typen.
 • Gigantische community. Op het moment van schrijven is Firefox meer dan 400.000.000 (400 miljoen) keer gedownload. Er zit een gigantische community achter, vandaar ook dat er zoveel plugins zijn. Bugs worden snel gespot en gefixt, de community controleert de makers etc. Werkt iets niet? Vraag het op een forum en je krijgt antwoord.
 • Goede beveiliging, zonder betutteling.
 • Zoekmachines zijn toe te voegen aan de zoekbalk, en voor vrijwel elke (middel-)grote site is wel een zoekmachine te vinden. Zoek je iets op wikipedia? Selecteer wikipedia in de zoekbalk, vul je zoekwoord in en druk op enter.
 • Firefox gebruikt tegenwoordig veel minder geheugen dan IE en Opera.


Nadelen zijn er echter ook:
 • Firefox doet over een koude start (Als je hem nog niet gestart hebt sinds het opstarten van de computer) langer dan beide andere browsers, omdat het relatief lang duurt om de extensions in te laden. Wachttijd kan oplopen tot enkele seconden, langste wat ik heb meegemaakt was 10 seconden. Dit valt echter in mijn ogen in het niet bij de kracht van de extensions.
 • Toegankelijkheid. De uitgebreide functionaliteit om Firefox naar je hand te zetten kan beginnende gebruikers afschrikken. Het is echter niet moeilijk, ik raad je aan om de eerste keer alle opties even te bekijken om te zien wat er kan en wat je wilt.

Daar houden de nadelen die ik kan bedenken op...

Mijn conclusie: Wil je een browser met veel functionaliteit zonder er zelf iets voor te hoeven doen, neem Opera. Wil je echter alles naar je hand kunnen zetten zodat je browser een speciaal voor jou op maat gemaakte multitool voor internet is, neem Firefox. Het kost wat tijd en een beetje moeite om alles perfect te krijgen, maar de beloning van die moeite is immens.
Neem in GEEN GEVAL Internet Explorer als hoofdbrowser. Als je hem nodig hebt voor de enkele site, fine, maar gebruik voor alle fatsoenlijke sites een van de andere twee.

Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats

Gepost door MacGyverRetired Leader (R) op 18-10-2007 11:20
Antwoorden:
Mrkuolematon

Gewist lid

Ik blijf erbij dat firefox het beste is Plaatje Plaatje.
18-10-2007 12:03
Knuffelboom

Gewist lid

Lol @ (microsoft), (microsoft)Plaatje

Wat ik zelf ook nog een groot voordeel vind aan Firefox maar wat niet genoemt is, is de `Sleutel woord voor deze zoekopdracht toevoegen...` optie.

Verder.. Goeie uitlegPlaatje
18-10-2007 14:28
MacGyver

Retired Leader (R)

Ik ben niet bekend met die functie, verklaar je nader?
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats

18-10-2007 15:50
Knuffelboom

Gewist lid

Nou ikzelf vind het een heel handige functie voor bijvoorbeeld zoekmachines of lookup`s.

Neem nou als voorbeeld Youtube, een beetje Youtuber kijkt daar dagelijks. Maar als je snel even een filmpje wilt bekijken is het makkelijker als je direct in je locatiebalk het zoekwoord kan tikken zonder eerst naar Youtube.com te gaan.

Dit kan door op de Youtube.com site, rechtermuisknop op het vakje waar je de zoekwoorden in in moet typen, dan klik je op `Sleutelwoord voor deze zoekopdracht toevoegen..`. Daar tik je een naam voor de zoekopdracht in, deze is niet belangrijk, wel is de keyletter belangrijk die je eronder moet typen. Ik had voor Youtube gekozen voor een y.

Als je nu filmpjes wilt kijken kun je boven in locatie balk intikken; y -zoekwoorden-.

De zoekopdrachten zullen nu als bladwijzers onder `Bladwijzers` komen te staan.

[
qd2sg8HZJcw
Misschien een betere guide, met nog wat leuke links.[/edit]
18-10-2007 16:57
Bv202

Inactief

Pol, meen je nou echt dat er hier mensen zijn die niet weten dat IE suckt en FF gewoon ownt? Plaatje

Nou ja, ik vind FF ook gewoon veel makkelijker en sneller werken dan Opera, laat staan IE.
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
18-10-2007 17:09
Just Ne Pker

Leader (9)

Zeer mooie uiteenzetting dat FireFox inderdaad wel owned! De extensies doen het hem inderdaad Plaatje!
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Ingame aanspreekbaar als Findolfin

Success was, and will always be, defined as getting up one more time than you've been smacked down.
- Gary Raser
19-10-2007 16:26
Flippo28

Gewist lid

ik heb net firefox, en als het allenmaal beter is zal ik die gaan gebruiken.

zou alleen iemand me kunnen vertellen wat erg handige extensies zijn, waar ik ze kan downloaden, hoe ik ze in firefox zet.
19-10-2007 16:53
Ewout

Inactief

Mischien nog Safari erbij zetten, voor de Mac-gebruikers? Plaatje
[http://www.apple.com/safari/]
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
19-10-2007 16:59
H0tmarijke

Adam Member (5.8)

quote:
Flippo28 zei: ik heb net firefox, en als het allenmaal beter is zal ik die gaan gebruiken.

zou alleen iemand me kunnen vertellen wat erg handige extensies zijn, waar ik ze kan downloaden, hoe ik ze in firefox zet.

[https://addons.mozilla.org/nl/firefox/browse/type:1]
Welke je downloadt hangt af van welke functies je wilt. Keuze zat zou ik zo zeggen Plaatje. Deze worden automatisch gezet bij Extra->Add ons
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
"He who joyfully marches to music in rank and file has already earned my contempt. He has been given a large brain by mistake, since for him the spinal cord would suffice. This disgrace to civilization should be done away with at once. Heroism at command, senseless brutality, and all the loathsome nonsense that goes by the name of patriotism, how violently I hate all this, how despicable and ignoble war is I would rather be torn to shreds than be part of so base an action. It is my conviction that killing under the cloak of war is nothing but an act of murder."
19-10-2007 18:10
Thulinma

Retired Sub-Leader (R)

Opera is inderdaad erg lightweight, maar heeft wel een *** implementatie van JavaScript/CSS. De meeste sites zijn er niet goed op te gebruiken. (Tenminste... 7-10 jaar geleden niet... wellicht is dat inmiddels anders?)

Vergeet trouwens Konqueror niet (een edit van Safari is dat geloof ik?), wat bij KDE zit meegeleverd. En hoe zit t met Netscape?
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
22-10-2007 21:29
MacGyver

Retired Leader (R)

Netscape Navigator is Mozilla (De hoofdbrowser) geworden. Firefox is daar weer op gebaseerd. Niet interessant om apart te behandelen dus, als mensen andere browsers willen dan deze drie zijn ze al zo ver dat ze dit soort onderzoek zelf kunnen doen. Ik heb het tot de mainstream beperkt.

Als ik het goed begrijp heeft Opera alles nu netjes op rij, ze zijn ook nog niet zo heel lang geleden pas gratis geworden en zo.

Konqueror ga ik NIET behandelen, Jaron, heb geen zin om ook nog linux erbij te slepen voor de 1% linux gebruikers in RSR. En om konqueror op windows te installeren moet je voor zover ik weet allemaal extra handelingen verrichten. Maar als jij `m wilt behandelen, be my guest.
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats

23-10-2007 22:22
f

Gewist lid

Als je last hebt van Internet Explore dan moet je een andere kiezen. Ik heb nu nergens last van. Alleen Explore 7 is beetje langzaam. Dacht ik.
24-10-2007 10:04
Falo14nl

Inactief

ik heb gewoon windows en daar snap ik redelijk wat van voor ik helemaal aan fire fox gewent ben ben ik 1/2 maand verder.
dus als ik de problemen met windows kan oplossen hou ik windows Plaatje.
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
24-10-2007 11:23
Bert

Rune Member (6.9)

Waarom word ik nu net weer gequote Plaatje

Naja, leuke guide. Zelf blijf ik gewoon IE gebruiken, ik heb een tijdje FF gebruikt maar ik merk persoonlijk niet heel verschil. IE werkt prima voor mij.

~ Bert
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats

Den Boom In
24-10-2007 12:04
MacGyver

Retired Leader (R)

Wees blij, nu ben je vereeuwigd op RSR. In twee topics nog wel! Wat een eer!

Actually, ik heb gewoon mijn post uit dat andere topic gekopieerd waarin je die uitspraak deed. Als je wilt haal ik de referentie er wel even uit.
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats

25-10-2007 12:16
Antwoord 1-15 van 39 totaal.
>> Volgende 15

Reageren:

Gasten mogen niet posten!