Zoek in het forum!
[Forum] -> [RuneScape: Guides] -> [Unfinished FoG guide]
Unfinished FoG guide
Fist of Guthix

Plaatje 1. Inleiding 2. Lobby & Voorbereiding 3. Defender 4. Attacker 5. Advanced Tactics 6. Rewards 1. Inleiding

Welkom op deze guide! Hieren zal je verdiept worden in het hoe en wat Fist of Guthix, het populaire minigame waar iedereen zijn mannetje kan staan! Fist of Guthix is een minigame waarin twee mensen om te beurten elkaar opjagen. De persoon die eerst defender (verdediger) is de volgende beurt de hunter (aanvaller). Het doel van de verdediger is om zo lang mogenlijk in leven te blijven, en ook zo veel mogenlijk "charges" te verzamelen. Dit doet hij door middel van een steen, die charges "aantrekt". Het doel van de aanvaller is om deze persoon zo snel mogelijk te doden, zodat hij het tweede deel van het spel langer kan overleven en meer charges kan verzamelen. Hoe dit nu eigenlijk in elkaar zit, lees je in de rest van deze guide.

2. Lobby & Voorbereidingen

Fist of Guthix wordt gespeelt in een grot, in de wildernis gelegen. Op deze kaart staan de twee beste manieren voor f2p om er te geraken, de rode lijn vanuit varrock en de blauwe lijn vanuit Edgeville. Members kunnen er ook geraken Via een ring of duelling, waarmee ze er heen kunnen teleporteren.

Plaatje

Eenmaal in de inkomhal aangekomen zijn er een aantal interessante npc's te zien, hier even een overzicht:
Screen
Naam
Info
Plaatje
Fiara
Fiara is een groot pissebed-achtig wezen dat de minigame bewaakt, zij kan je wat vertellen over de geschiedenis en je moet ook tegen haar praten om de tutorial te beginnen, daarna mag je pas meedoen in het spel.
Plaatje
Reggie
Hij is de druid die items verkoopt voor Fist of Guthix Tokens, deze kun je verdienen door de minigame te spelen.
Plaatje
Pontimer,
Getorix
& Alran
Deze drie druids lijken erg op elkaar, en ze hebben alledrie een eigen theorie over het ontstaan van de "fist", het centrum van de minigame. Hun functie is louter decoratief en voor de geïnteresseerden, informatief.
Plaatje
Banker
Bij deze banker kan je aan je bank account, zodat je niet allerlei rotzooi met je moet mee slepen in de minigame.


Voor Fist of Guthix te spelen zijn er geen echte requirements, maar ik raad toch ten minste dit aan:

Skill
Minimum
Bij Voorkeur
Plaatje Attack
40
60
Plaatje Defence
1
60
Plaatje Strength
50
65
Plaatje Prayer
37
45
Plaatje Ranged
40
65
Plaatje Magic
41
59
Plaatje Runecrafting*
1
50

*Runecrafting 50 is vereist om runecrafting robes te dragen.

Je kan ook enkele van deze requirements laten vallen, oftewel attack en strength, oftewel ranged, oftewel magic. Iemand die meedoet in FIst of Guthix met slechts één aanvalsstijl is gedoemd tot verliezer, omdat het erg gemakkelijk is om slechts tegen één stijl te verdedigen. Daarom ga je er best met twee of bij voorkeur drie aanvalsstijlen heen. Hier zijn een aantal aangeraden set-ups voor alle combinaties van aanvalsstijlen:

Plaatje
Melee Magic Ranged
Voordeel: erg moelijk om tegen te verdedigen.
Nadeel: geen hoge aanvalsbonussen voor ranged en magic.
Disclaimer: voor tribrid zijn er veel meer mogelijkheden, zoals d'hide chaps i.p.v. Runecrafter Robes of Amulet of Strength i.p.v. AMulet of Power
Zoek iets dat je zelf efficiënt vind, kijk naar welke aanvalsstijl jij het meeste wilt bevoordelen!

Plaatje
Melee Magic
Voordeel: hoge magic bonus.
Nadeel: als je tegenstander dragonhide draagt samen met protect melee doe je maar weinig damage.

Plaatje
Melee Ranged
Voordeel: hoge ranged bonus.
Nadeel: een tegenstander in rune hoeft niet eens moeite te doen om te verdedigen.

Plaatje
Magic Ranged
Voordeel: je tegenstander kan niet huggen.
Nadeel: geen hoge aanvalsbonussen voor ranged of magic.


Nu ga ik uitleggen waarom bepaalde items voor welke stijl beter zijn, en wat de alternatieven zijn. De items die het effectiefste zijn staan het meeste links, de minst effectieve rechts.
Magic items
Plaatje
Het is normaal dat je voor magic een goede magic bonus nodig hebt, vooral zodat je altijd raakt. Welke items?

Hoed: Runecrafter Hat > Wizards Hat > Combat Hood > Druidic Hood
Top: Runecrafter Robe > Wizards Robe > Combat Top > Druidic Top
Benen: Runecrafter Robe > Combat Robe > Druidic Robe
Staf: Gravite Staff > Manual Autocast > Elemental Staff
Amulet: Arcane Blast Necklace > Arcane Pulse Necklace > Amulet of Magic > Amulet of Power

De reden waarom ik Runecrafter en Wizard Robes vooraan zet, is omdat ik meestal speel voor tokens, en als je Druidic/Combat Robes telkens weer zou moeten rechargen, dan zou dat een serieuse hap uit je token-budget zijn. Wil je enkel voor rating spelen, of voor fun, dan moet je zelf kiezen tussen magic bonus (Combat) of gewicht (Runecrafter). Je moet zelf beslissen of je een staff meeneemt of niet, meestal heb je meer dan genoeg magic bonus en is de staff enkel extra gewicht. Een Gravite staff is dan wél weer interessant door de magic damage bonus, al is het lastiger om ook voor magic van wapen te veranderen én je zit met repair kosten.. Runes neem je niet mee, want die krijg je in de minigame.

Ranged Items
Plaatje
Als Ranger moet je altijd een bow en arrows bij hebben, dragonhide is optioneel.

Hoed: Green D'hide Coif > Geen > Coif
Top: Green D'hide Body > Studded Body
Benen: Green D'hide Chaps > Studded Chaps
Handen: Green D'hide Vambraces
Boog: Gravite Shortbow > Mable Shortbow
Pijlen: Wat je bereid bent om te betalen.
Amulet: Amulet of zealots > Amulet of Power > Amulet of Accuracy

Alles hier is vrij logisch, al kan je als je wilt geen ranged hoed meenemen omdat het extra gewicht is voor amper bonus. Ik zou ook enkel maar een Gravite Shortbow meenemen als je genoeg geld hebt. De Sighted longbow is uit den boze, maakt niet uit wat de ranged bonus is, hij is gewoonweg te traag. Meestal heb je enkel D'hide chaps aan als ranged item, al zijn er nog andere combinaties.


Melee items
Plaatje
Normaal is het voordeel van een melee'er zijn verdediging, maar aangezien je geen armour nodig hebt om aan te vallen neem je dit dus ook niet mee.

Eerste Wapen: Gravite Rapier > Rune scimitar > Rune Sword
Handen: Rune Gauntlets > Adamant Gauntlets
Schild: Geen > Rune Berserker Shield
Amulet: Amulet of Zealots > Amulet of Strength > Amulet of Power

Als je een melee wapen meeneemt, is snelheid het belangrijkste. een snel wapen kan je tegenstander verassen als je van stijl veranderd en kan ook sneller schade toedoen. Rune Gauntlets zijn echt aangeraden omdat ze de beste defence geven van alle F2p gloves, en hun +2 strength helpt ook. Een schild kun je best niet meenemen aangezien je een steen met twee handen moet dragen als verdediger. Wil je er echt een meenemen, dan raad ik het Rune Berserker Shield aan voor zijn strength bonus. Je zult wel zijn offensieve krachten tegen het gewicht moeten afwegen, want je wilt nu eenmaal niet dat je zonder run komt te zitten.


Items die je ALTIJD meeneemt
Deze items neem je altijd mee, om dat hun bonussen in bijna elke situatie te gebruiken zijn de ze ook zo goed als niets wegen.

Holy Symbol: ook aan doen tijdens verdedigen, met +8 prayer bonus en 0 kg is het je vriend om langer protection prayers te kunnen gebruiken.
Team Cape: als jij en je tegenstander allebei een teamcape aanhebben hoef je hem niet te rechts-klikken, ook al is hij een hoger level!
Explorer Ring 3: weegt niets, geeft prayer en magic bonus én kan gebruikt worden om energie bij te vullen! Een must-have voor elke FoG-speler.
Fist of Guthix Token: dit is gewoon een placeholder voor alle tokens die je wint, zet hem onderaan in je inventory.

3. Defender

Je bent defender als er in het kadertje in de linkerbovenhoek van je scherm "Hunted by: naam" staat. Als defender moet je zoveel mogelijk charges halen in de tijdspanne van 10 minuten. Dit doe je door een een Stone of Power te equippen, deze trekt automatisch chrages aan. Een Stone of Power kan je verkrijgen door op een Stone dispenser te klikken, er staat er één vlak bij je spawn-plaats.
Des te dichter je bij het centrum van de grot komt, des te sneller en in grotere hoeveelheden je charges vergaart. Het centrum met de gebarste en lightgevende vloer wordt de "Fist" genoemd.
Als defender krijg je ook area damage, dit zijn rode "blobs" die in jou richting komen. Als dichter bij de Fist bent, dan heb je ook meer last van blobs. Deze doen gelukkig nooit veel damage, maximum 2.
De Fist heeft nog een gevaarlijke troef achter de hand: als je een stone of power draagt of in je inventory hebt worden je combat stats onzichtbaar verlaagd!
Dit is wel degelijk een nadeel, want de naam die achter "Hunted by" staat is de naam van een speler die moet voorkomen dat jij charges haalt!
Deze speler moet dit doen door jou zo snel mogelijk te vermoorden, en met verlaagde combat stats zul je het minder lang volhouden!
Dit is het eerste dilemma van een defender: Gemakkelijk charges halen en snel doodgaan, of trager charges halen en langer in leven blijven?

Hier is een lijstje van alle dilemma's van een defender:
1) "Charges vs Stats"
2) "Armour vs Weigth"
3) "Tanking vs Tactics" / "Passive vs Active"

Charges vs Stats:
In de meeste gevallen kies je voor de eerste optie, omdat met een beetje tactiek je de meeste damage kan voorkomen. Soms is de tweede optie ook interessant omdat er een hoop obstakels zijn om je achter te verschuilen.
Verlaagde stats hebben geen effect op de manier waarop je zou verdedigen, dit is slechts zo in één specifiek geval: als je tegenstander met magic aanvalt is het soms beter om de "Mystic Might" prayer te gebruiken in plaats van de "Protect from Magic" prayer, dit omdat je magic level een grote invloed heeft op je verdediging tegen magic attacks, en als je een hoog level hebt is 15% meer magic extra defence bovenop protect from magic. Als je een lager magic level hebt zou ik dit niet aanraden omdat je dan sneller zonder prayer zit.

Armour vs Weight: Bij het kiezen van de items die je meeneemt zal je het gewicht van al je items moeten afwegen tegenover de bonussen. Als je gewicht onder 25kg is het nog acceptabel, als het er over zit kan het goed zijn dat jij zonder run energy komt te zitten en je tegenstander niet, waardoor je niet meer kunt schuilen achter huisjes/rotsen omdat hij toch sneller is. Ook moet je weten dat armour niet zo'n grote impact heeft op jou verdediging. Tenzij je enkel in het midden wilt staan en healen als verdediger moet je het echt niet meenemen.

Tanking vs Tactics / Passive vs Active:
Hier wordt het interessant; ga je als verdediger enkel in het midden staan als een plant, en enkel healen en prayer veranderen, of ga je rondlopen, je tegenstander vastzetten achter obstakels en hem overal te slim afzijn? Ik denk persoonlijk dat het tweede veel leuker is én je wint er vaker mee! Veel mensen zullen je wel een runner noob noemen, maar dat komt omdat ze te lui zijn, je bent gewoon slimmer als hen Plaatje


4. Attacker

Inhoud enzo

5. Advanced Tactics

INHOUD HOOFDSTUK 5

6. Rewards

Met de tokens kan je verschillende items kopen en repareren, hier een overzicht van de shop:
Plaatje
Alle magic items, coifs en schilden gaan stuk nadat je het een aantal uur hebt gebruikt, en dan kan je ze weer rechargen voor een klein aantal tokens.
De Gauntlets gaan enkel stuk als je sterft en ze terughaalt van onder je grave.

Bepaalde items geven ook speciale bonussen, hier een overzichtje:
Druidic Robes: Als je deze set draagt hebben je Bind, Snare en Entangle spreuken meer kans op succes.
Combat Robes: Als je deze set draagt is er een kans dat je geen Mind, Chaos, Death of Blood runes hebt gebruikt voor en net gecaste spreuk.
Battle Robes: Als je deze set draagt is er een grote kans dat je geen Mind, Chaos, Death of Blood runes hebt gebruikt voor en net gecaste spreuk.
Herb Gloves: Als je deze gloves draagt is er een kans dat als je een herb drop van een monster krijgt het de herb van je gloves is. Deze kans is 50%. Dit effect werkt niet op monsters die slechts één soort herb droppen. Na 100 zulke herb drops verdwijnen de gloves.
Fishing Gloves: Deze gloves geven 100 extra fishing xp als je een vis van dezelfde soort vangt als je gloves. Na 1000 keer extra xp ontvangen te hebben verdwijnen de gloves.
Runecrafting Gloves: Deze gloves zorgen er voor dat je dubbel zoveel runecrafting xp krijgt als normaal als je dezelfde runes craft als je gloves. Na 1000 essence te hebben gecraft (niet runes!) verdwijnen de gloves.
Dragon Slayer Gloves: Deze gloves geven een attack bonus van 10% tegen dragons als die je slayer task zijn, en je krijgt ook 15% meer slayer xp. Na 1000 dragons te hebben gedood op slayer tasks verdwijnen ze.




©Ewout
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Gepost door EwoutInactief op 26-5-2009 20:45
Antwoorden:
Thojohn22

Inactief

Members kunnen erheen teleporten met een ring of duelling.
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
27-5-2009 12:17
Just Ne Pker

Leader (9)

Ziet er al mooi uit, laat me weten als hij klaar is en dan kan ik hem bij de Skillpages zetten Plaatje.
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Ingame aanspreekbaar als Findolfin

Success was, and will always be, defined as getting up one more time than you've been smacked down.
- Gary Raser
3-6-2009 19:58
Pieterjan29

Rune Member (6.9)

hehe de intresante hoofdstukken 3-4-5 zitten er niet bij Plaatje
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Image and video hosting by TinyPic
22-10-2009 20:35
Just Ne Pker

Leader (9)

Hoe gaat het hiermee Ewout. Hij lijkt vrij klaar te zijn, maar ik weet niet of jij nog eventueel dingen wou bewerken/bijvoegen? Plaatje Kleine opmerking: bij de opsommingen gebruik maken van lists zou wel ordelijker staan. Gebruik maken van h1, h2 of h3 tags zou ook kunnen helpen om de hoofdstukken iets meer structuur te geven. Voor de rest ziet het er goed uit ^^
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Ingame aanspreekbaar als Findolfin

Success was, and will always be, defined as getting up one more time than you've been smacked down.
- Gary Raser
10-12-2009 12:22
Ewout

Inactief

Hmm, tja, ik zal hier eens aan moeten verderwerken Plaatje
't zal wel voor september worden, want nu heb ik er geen tijd voor Plaatje
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
15-8-2010 00:01
Just Ne Pker

Leader (9)

Nubceek Plaatje Laat me wat weten als het af is wil je?
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Ingame aanspreekbaar als Findolfin

Success was, and will always be, defined as getting up one more time than you've been smacked down.
- Gary Raser
16-8-2010 01:22
Ewout

Inactief

*kraakt knokels*

Let's do this!
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
15-1-2011 00:08
Pieterjan29

Rune Member (6.9)

Als je hulp nodig hebt met de overige hoofdstukken dan roep je maar. Plaatje
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Image and video hosting by TinyPic
15-1-2011 21:54
Just Ne Pker

Leader (9)

WERK EWOUT, WERK! Plaatje
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
Ingame aanspreekbaar als Findolfin

Success was, and will always be, defined as getting up one more time than you've been smacked down.
- Gary Raser
17-1-2011 21:37
Ewout

Inactief

Ik ben er mee bezig jong, vergeet niet dat ik ook examens heb hé Plaatje
Sig
Medals
Badges & Vaantjes
Duimpjes
Stats
18-1-2011 11:47
Antwoord 1-10 van 10 totaal.

Reageren:

Gasten mogen niet posten!