Quests/P2P: Do No Evil

« Terug naar Quests/P2P

Geschreven door Elanthiel (Glowball02). Laatste aanpassing was op 13-4-2014 door Elanthiel.
1 - Quest Start
Lengte: Lang
Moeilijkheid: Moeilijk
Skills nodig: 50 ranged, 64 construction, 68 crafting, 70 magic (82+ magic aangeraden), 70 thieving
Quests nodig: Dealing With Scabaras, Desert Treasure, Missing My Mummy, Recipe for Disaster (Freeing King Awowogei), Shadow of the Storm, Smoking Kills, Animal Magnetism, Garden of Tranquillity, Creature of Fenkenstrain
Andere dingen nodig: Senliten moet tot 100% hersteld zijn. Je moet ook Leela naar Senliten gebracht hebben.
Items nodig: Gorilla Greegree, Ring of Charos, Ava's Accumulator, een kat, een desert shirt, desert robe en desert boots, 3 volle waterskins, 10 bananen, 6 teak planks, 10 bolts of cloth, een hammer (toolbelt), een zaag (toolbelt), een spade (toolbelt werkt niet), 3 ropes, 4 knives, monkeyspeak amulet, ghostspeak amulet, monkeyspeak amulet mould, runes voor ancient ice magic, en minstens 1000 coins.
Aangeraden: Combat gear, voedsel, hoog combat level, bescherming tegen desert heat (enchanted water tiara), teleports
Startpunt: Senliten in haar tombe. De snelste manier om er te komen is fairy ring DLQ, en vanaf daar recht naar het oosten.

 
2 - Apen in de woestijn
Als je Leela al naar Senliten gebracht hebt kan je dit deel overslaan:
Praat met Leela ten noorden van de gevangenis bij Draynor Village. Ze vertelt je dat ze met Senliten wil praten, en of je haar daar naartoe wil brengen. Zeg ja, en na een zwart scherm vind je jezelf bij Senliten, waar je direct weggestuurd wordt. Leela en Senliten praten wat met elkaar, en daarna roepen ze jou er weer bij.

Vanaf hier is de guide weer voor iedereen.
Praat met Senliten. Ze zal je een verhaal vertellen over hoe apen haar ooit gered hebben in haar jeugd. Je vertelt haar dat er nu geen apen meer zijn in de woestijn, en ze vraagt je te helpen de heilige aap terug te brengen. Je vraagt waarom de apen zo belangrijk zijn. Senliten vertelt je dat dit met Apmeken te maken heeft, een van de woestijngoden. Ze stuurt je naar Sophanem toe om met Jex en de Sphinx te praten.
3 - Wie is die Apmeken?
Voor dit deel heb je nodig: Een kat. Elke normale kat (kitten, cat, overgrown cat) zou moeten werken.

Ga nu naar Sophanem. Je kan lopen, via magic carpet, of met de teleport op een Pharao's Sceptre (optie 1: Jalsavrah). Laat je kat achter je aan lopen en praat met de Sphinx. Vraag haar over de goden van de Menaphites, de lesser gods, en vraag haar daarna over Apmeken. Ze vertelt je dat Apmeken een god van vriendelijkheid en gezelligheid is.


Ga hierna naar Jex, ten noorden van de Sphinx. Hij bevestigt het verhaal van de Sphinx. Maar hij vertelt ook dat hij bang is dat Apmeken de woestijn achter zich heeft gelaten.


Vraag alle vragen die je kan stellen over Apmeken aan Jex.
4 - Naar Ape Atoll
Voor dit deel heb je nodig: Een greegree (elke greegree werkt), monkeyspeak amulet.
Aangeraden: Teleport naar Ape Atoll (2 water runes, 2 fire runes, 2 law runes en een banaan), of small ninja monkey greegree nadat je Fairy Tale Part III voltooid hebt. Veel inventory space is aangeraden.


Ga nu terug naar Senliten in haar tombe.

Je vertelt haar dat je begrijpt waarom apen essentieel zijn in de woestijn. Ze vertelt je dat nu de apen weg zijn uit de woestijn, de vriendelijkheid ver te zoeken is. Apmeken is de godin van de vriendelijkheid, dus het zou de woestijn goed doen als ze terug zou keren. Ze vraagt je hier voor te zorgen. Natuurlijk heb je hiervoor apen nodig die in de woestijn kunnen overleven. Sterke en onafhankelijke apen.

Ga nu naar Ape Atoll. Als je Fairy tale Part III hebt voltooid, kan je via fairy ring CLR, zorg er dan voor dat je een small ninja monkey greegree hebt, anders pas je niet door het boomstammetje heen. Je kan ook teleporteren naar Ape Atoll met de Ape Atoll teleport spell. Equip je greegree en monkeyspeak amulet. Ga naar de temple van Marimbo, en praat met de drie wijze apen in de noordwesthoek.


Je vertelt ze dat je apen terug wil brengen naar de woestijn. Ze verklaren je voor gek, en komen er achter dat je een mens bent. Wees niet bang om te zeggen dat dat zo is, deze apen zijn wat redelijker dan de rest. En ze geloven je niet. Dus moet je bewijzen dat je een aap bent. Natuurlijk is het ontzettend stom om hier midden in de tempel je greegree af te doen, dus moet je eerst de bewaker afleiden.
5 - Ik ben echt een mens!
Als je met de bewaker praat kom je er achter dat hij geobsedeerd is door bananen. Vul je inventory met groene bananen van de krat in de noordoosthoek van de tempel.

Nu moet je de guard afleiden door bananen te droppen. De truc is om de guard naar de krat te leiden. Drop regelmatig bananen, niet te ver van elkaar vandaan. De guard zal achter je aan lopen. Als er geen bananen meer liggen en de guard nog niet bij de krat is, zal hij terug gaan naar zijn post en moet je opnieuw beginnen.
De andere monkey guards zullen ook achter de bananen aan gaan, dus leid de guard naar het zuiden, langs de palmboom, zuid langs het meer, oost langs de vuurput en dan naar de kist. Het is handig om alvast wat bananen neer te leggen die hij niet kan zien voordat je begint, want anders haalt hij je in.

Praat nu weer met de drie apen. Ze vragen je om je vermomming uit te doen. Natuurlijk gaan ze helemaal uit hun dak als je dat doet. Doe je greegree weer aan als ze je dat vragen, en praat weer met ze.
Nu krijg je een kleine quiz over Apmeken. Als je eerder in Sophanem goed hebt opgelet, weet je de antwoorden op de vragen natuurlijk al. Hier zijn de vragen en antwoorden. What head does she show when she's feeling like being a joker? The baboon head
A stupid squirrel came upon a monkey and foolishly challenged him: 'Oh wise and agile monkey, despide your speed and wit, there's one place I can be, where you shall never sit.' The wise monkey accepts, his eyes alight. Oh where did that stupid squirrel sit? On the monkey's shoulder

6 - Chimp Ice
De drie apen vertellen je dat je nu met koning Awowogei moet gaan praten. Hij bevindt zich ten zuiden van de tempel. Zeg tegen de Elder Guard dat je met de koning moet praten, en je mag bij hem binnen. Vertel hem dat je apen de woestijn in wil krijgen. Noem onder geen enkele voorwaarde de naam van Apmeken, want dan ga je de gevangenis in. Vertel hem dat de woestijn vooral chocoladeijsjes te ruilen heeft, en hij gaat overstag. Het moet alleen wel in de vorm van een aapje zijn.

Voor dit deel heb je nodig: M'Amulet mould (kopen op Ape Atoll als je die niet in je bank hebt), een monkey greegree (liefst geen zombie omdat je wel wil kunnen rennen), geld voor chimp ice (minstens 1000 coins), runes voor Ancient Ice magic (hoogste spell die je kan). Ook moet je op Ancient Magic spellbook staan. Energy potions zijn aangeraden.

Ga naar Nardah. Praat met Rokuh, de man die choc-ice verkoopt. Hij verkoopt je een chimp-ice voor 1000 gp, maar daar heeft hij wel je mould voor nodig.
Ook is er een klein probleempje. Je mag niet teleporten met de chimp ice, je moet dus lopen via gnome stronghold, en de oude route naar Ape Atoll nemen. Ook moet je regelmatig een ancient magic ice spell op het ijs casten zodat het goed bevroren blijft. Hoe hoger de spell, hoe langer hij werkt. Ice barrage - de beste spell - werkt voor 60 seconden.
Neem voldoende runes mee en vul je inventory verder met energy potions, super energy potions of gebruik een Spirit Terrorbird met scrolls om energy te verversen. Als je de quest As a First Resort af hebt, kan je de salt-water spring vooraf gebruiken. Zet ook de chimp ice op je actionbar, zodat je met hotkeys het ijs kan herbevriezen. Ren vervolgens naar de Grand Tree en praat daar met Daero.
In je chatlog verschijnt de tekst "Your chimp ice is beginning to melt" als je nog 20 seconden over hebt, en de tekst "Your chimp ice has nearly melted" als je nog 10 seconden over hebt.

Als je op Ape Atoll aankomt, let dan op: je kan alleen maar spells casten als je niet vermomd bent als aapje. Zorg er dus voor dat je in het hoge gras staat, zodat je niet de gevangenis in gesmeten wordt.

Geef het ijsje aan Awowogei. Hij is er ontzettend blij mee. Je krijgt een Barrel of monkeys (ze hebben het blik zeker nog niet uitgevonden), en dan mag je weer terug naar de drie wijze apen.
7 - Ava's Alerter
De drie wijze apen springen erbij in de barrel of monkeys. Ze vertellen je dat je tussen de bulten van de kameel moet zijn om de kolonie te stichten. Je moet ten noordoosten van Bandit Camp zijn.


Voor dit deel heb je nodig: Monkeyspeak amulet, Barrel of Monkeys, Ring of Charos (a), Ava's Accumulator, Spade
Aangeraden: iets tegen de hitte (enchanted water tiara of waterskins)


Ga naar de plek op het kaartje hierboven, en open de Barrel of Monkeys. Praat met de wijze apen, en je komt er achter dat ze eigenlijk helemaal niet zo blij zijn in de woestijn. Ze willen allereerst een carpet route naar hun kamp. Ze sturen je naar Ali Morrisane .. als dat maar goed gaat.

Praat met Ali Morrisane met je Ring of Charos (a) aan. Hij vertelt je dat hij geen nieuwe routes op zet omdat er een ongeluk is geweest met een andere nieuwe route. Hij vertelt je dat er spullen verloren zijn gegaan die in grote metalen kratten zaten. Vraag hem de oren van het lijf.
De crash was tussen het Desert Mining Camp en de Bebadin Camp, net ten noorden van de apenkolonie. De kratten zouden magische tapijten moeten bevatten, waarmee een carpet route opgezet kan worden.

Ga nu naar Ava in Draynor Manor. Je accumulator moet een beetje worden aangepast voordat hij de metalen kratten kan detecteren.

Voordat je de kamer in kan, moet je de Candle Sconce doorzoeken. Zodra je in de kamer bent beland, moet je met Ava praten.


Zorg dat je de krat en de accumulator in je inventory hebt, en praat met Ava. Ze maakt een Ava's Alerter van je accumulator. Daarna verstopt ze de krat in de tuin van Draynor Manor, en draagt ze je op hem te vinden. Equip je alerter en ga Draynor Manor uit. Net ten noordoosten van de fontein in de zuidwesthoek van de tuin ligt de krat. Als je dichtbij komt begint de alerter heel hard bwuk te roepen, en als hij vier keer bwuk in 1 regel zegt, sta je op de goede plek.

Graaf hier en je vindt de metalen krat terug. Ga Ava het goede nieuws vertellen. Ze neemt de krat van je in (waarschijnlijk voor een of ander vreemd experiment).
8 - De apen zien ze vliegen .. de tapijten dus
Nodig voor dit deel: Ava's alerter, Monkeyspeak amulet, Spade, combat gear om een level 72 scarab te verslaan
Aangeraden: bescherming tegen woestijnhitte


Ga nu weer terug naar het nieuwe kamp van de apen. Net ten noorden daarvan zouden een aantal kratten begraven moeten zijn. Met dezelfde methode die je net gebruikt hebt, moet je vijf kratten vinden. Deze liggen echter voor iedere speler op een andere plek, dus je zal zelf moeten zoeken. Het gebied waar ze liggen staat aangegeven in het kaartje hieronder.


Als je graaft is er een kans dat een level 72 scarab je aanvalt. Versla deze en graaf opnieuw op dezelfde plek. Je vindt:
Een lege kist
Een kist met een uncut sapphire en een uncut emerald
Een kist met een unnoted waterskin en 5 noted waterskins
Een kist met een uncut ruby en een uncut diamond
Een kist met een Bundle of Carpets

Ga met de bundle terug naar de apen. Cut overigens de uncut gems niet, die heb je later nog nodig.
Praat met de wijze apen en ze zetten de carpet routes op. Hier zijn ze erg blij mee, maar het is nog steeds niet helemaal goed. Je krijgt nu een boek met dingen die je moet gaan doen.

9 - Nog meer werk voor de boeg
Voor dit deel heb je nodig: 6 teak planks, 10 bolts of cloth, rope, uncut sapphire, uncut emerald, uncut ruby, uncut diamond, 10 bananas, 3 knives, 3 waterskins (4), desert shirt, desert robe, desert boots

Lees het boek. Je moet van alles doen rondom het apenkamp.
Rotzooi opruimen: Klik op de piles of rubble die rondom het kamp liggen. Zo maak je een tent plot en 3 stall plots.
Stalletjes bouwen: Klik op de stall plots. Voor elke plot heb je 2 teak planks en 2 bolts of cloth nodig.
Stalletjes vullen: Klik op de stalls. Maak 1 gem stall (hiervoor heb je nodig: uncut sapphire, uncut emerald, uncut ruby en uncut diamond), 1 banana stall (hiervoor heb je nodig: 10 bananas) en 1 general stall (hiervoor heb je nodig: 3 knives, 3 waterskins (4), desert shirt, desert robe en desert boots).
Tent maken: Klik op de tent plot. Hier heb je 4 bolts of cloth en een rope nodig.


Praat nu weer met de wijze apen. Het is natuurlijk nog steeds niet goed, want nu kunnen ze zichzelf niet verdedigen. Ze hebben dus monkey knives nodig .. en wie mag die weer gaan halen? Uiteraard. Jij.
De knives moet je ophalen bij de Monkey Knife Fighters. Om de messen van ze te stelen moet je ze bewusteloos slaan, en dan snel de messen jatten. Je moet hiervoor sterk genoeg zijn, dus je hebt een gorilla greegree nodig.

Voor dit deel heb je nodig: Gorilla greegree
Aangeraden: Ape Atoll teleport of andere manier om snel in Ape Atoll te komen. Wat food, als je vaak betrapt wordt.


Ga nu weer terug naar Ape Atoll. Equip je Gorilla greegree, en ga naar het huis van de Knife Fighters.


Als je snel bent kan je de knife fighter 2x pickpocketen per keer dat hij bewusteloos is. Maar je kunt ook op veilig spelen en maar 1 pickpocket per keer doen. Ga door tot je 6 monkey knives hebt.

Ga nu weer terug naar het apenkamp en geef de knives aan de wise monkeys. Ze vertellen nu dat ze voldoende hulp hebben, en bedanken je. Het zal toch niet? Is de quest echt bijna klaar?!
10 - Er valt nog wat te knokken
Nee natuurlijk niet. Wat dacht je anders? Heb je al een reward gehad? Nee? Mooi, dan is de quest nog niet voorbij.

Nodig voor dit deel: Monkeyspeak Amulet, Ghostspeak Amulet, Masked Earmuffs of Slayer helm, combat equipment en voedsel.
Aangeraden: Super restore potions, maar als je het goed doet heb je ze niet nodig.


Keer terug naar Senliten. Hier zie je dat Osman boos is op Leela, omdat ze volgens hem terug moet naar Draynor. Leela is het daar niet mee eens. Senliten wil vooral niet dat er in haar tombe ruzie gemaakt wordt. Als Osman jou ziet noemt hij je een aap en gaat hij er vandoor.

Vertel Senliten dat de kolonie een succes is. Ze zal je bedan-
Wacht eens even...
Wat is dat?!
Er is iets goed mis. Senliten vertelt je dat je heel snel terug moet gaan naar de kolonie.
Aangekomen in de kolonie zijn de drie wijze apen weg, de andere apen zijn dood en de boel staat ook nog eens in de fik. Heb je daar nu zo hard voor gewerkt?!


Doorzoek een van de monkey corpses, en er verschijnt een spook. Je kan hem alleen niet verstaan. Als je een monkeyspeak amulet om hebt, hoor je spookspraak (zelfs als je Morytania task set 3 af hebt), en als je een ghostspeak amulet om hebt, hoor je apenspraak (Dat is heel erg ook ook eek ook). Gebruik je monkeyspeak amulet op je ghostspeak amulet, en je krijgt een nieuwe en verbeterde versie: de cramulet. Tadaaa! Als je deze draagt kan je het apenspook wel verstaan.

Het apenspook vertelt je dat drie gemaskerde moordenaars het kamp in zijn gekomen en de drie wijze apen hebben meegenomen. Het spook is overigens onder de indruk dat hij de enige overlevende is. Hij vertelt je dat Iwazaru in de Smokey Well onder Pollnivneach zit.
11 - Leeuni
Ga naar Pollivneach. Equip je Slayer Helm of Masked Earmuffs en ga de Smokey Well in.
Zorg ervoor dat je voorbereid bent op combat. Leeuni is niet enorm sterk, maar onderschat haar niet.
Leeuni kan tijdens het gevecht je slayer helm unequippen. Als je niet snel genoeg bent met het opnieuw aantrekken ervan, gaan je stats omlaag. Drink een restore pot als dat gebeurt.

Als je in de well bent, ga dan helemaal naar het noorden, langs de Mighty Banshees.


Leeuni is level 110, en is makkelijk zat te verslaan. Als je dat gedaan hebt verschijnt Apmeken. Zij vertelt je dat Leeuni door "haar" gemaakt is van de woorden van Apmekens lippen. Ze kon niet meer met de woestijnmensen praten, en daarom gingen ze met elkaar vechten.
12 - Ayuni
Praat weer met het apenspook. Hij vertelt je dat hij Mizaru heeft gevonden .. in de grot van de Kalphite Queen.

Als je nog nooit bij de Kalphite Queen geweest bent, moet je wat rope meenemen. Antipoison kan ook voor als ze je aanvalt, en bovendien kan protect from magic wel handig zijn. Ga naar de Kalphite Lair en ga de Queen's Chamber in. De tunnel naar Ayuni is in de noordwesthoek.

Ook Ayuni is makkelijk zat te verslaan. Wederom verschijnt Apmeken. Ze vertelt dat "zij" het zicht van Apmeken gejat heeft, waardoor ze niet meer het woestijnvolk kon overzien en ze daarom elkaar gingen haten.
Klim het gat aan de oostkant van Ayuni's kamer uit om een shortcut te unlocken naar de Kalphite Queen. Na de quest is deze kamer overigens gevuld met Kalphite. Ga de kamer weer in en praat met Mizaru.
Mizaru vertelt je dat Apmeken samen met andere goden geprobeerd heeft vrede in de woestijn te brengen, tussen Menaphos en Al Kharid. Amascut was hier niet blij mee, en vocht met Apmeken. Ze stal Apmekens zicht, gehoor en spraak, en de drie wijze apen werden in deze vloek meegenomen. Van de drie gestolen zintuigen maakte ze Leeuni, Ayuni en Eruni. Die drie hebben de woestijnapen uitgemoord. De drie wijze apen zijn de enige overlevenden hiervan.
Vraag hem alle vragen en keer daarna terug naar de kolonie met hem.

13 - Eruni
Dan is er nog een derde wijze aap, en een derde naam waar Mizaru mee kwam: Eruni. Dan zullen we vast die straks ook wel tegenkomen.
Praat weer met het apenspook. Hij vertelt je dat je naar Uzer moet.

Ga naar Uzer, en ga door de portal naar de plek waar je Agrith-Naar hebt bevochten in Shadow of the Storm.

Eruni is wel degelijk de gevaarlijkste van de drie. Vier keer tijdens het gevecht roept ze lesser demons op. Deze demons moet je verslaan voordat Eruni weer kwetsbaar wordt. Tegelijkertijd blijft ze je nog wel bestoken met haar aanval, die zowel magic als ranged damage doet. Versla de lesser demons, hit Eruni, en versla de lesser demons weer.
Als je Eruni dood hebt verschijnt Apmeken weer. Ze zegt dat "zij" het geluid van haar oren heeft gestolen, zodat ze het woestijnvolk niet meer kon horen en geïsoleerd raakten van elkaar.

Praat nu met Kikazaru. Hij verstaat je nog steeds niet, maar neemt je mee naar de kolonie. En daar komt dan het hele verhaal. De drie wilden altijd nog terugkeren naar de woestijn, maar het was ook wel leuk op Ape Atoll. Nu de speler voorbij kwam en Apmeken noemde, kwamen ze wel.

Apmeken verschijnt ook nog even. Ze vertelt je dat ze nu weer kan zien, horen en praten door wat je gedaan hebt. De drie wijze apen zullen Apmeken niet waarnemen, dus die denken dat je tegen jezelf praat, en helemaal gestoord bent geworden. Apmeken vertelt dat het haar fout was geweest om de woestijn te verlaten. Maar nu ze weer kan zien, horen en praten zal ze terugkeren als godin. Ze zal de strijd tegen Amascut weer opnemen, en hopelijk de verschillende volkeren van de woestijn dichter bij elkaar brengen.

Na uren werk (wat verbazingwekkend snel voorbij is), is de kolonie weer tot zijn vergane glorie hersteld.

Keer weer terug naar Senliten. Ze bedankt je voor je hulp en .. zie ik dat goed?! Een reward!
14 - Gefeliciteerd, quest voltooid!

Reward: 1 Quest Point, 50k Magic xp, 50k Thieving XP, 40k Crafting XP, 30k Construction XP, de mogelijkheid om een Cramulet te maken, een Magic Carpet station bij de Monkey Colony, en twee keys en twee hearts of ice voor Treasure Hunter.
15 - Na de quest...
Je kan de Camulet en de Catspeak amulet nu ook toevoegen aan je cramulet.
Je kan meer Chimp Ice brengen naar Awowogei voor extra rewards en upgrades aan de colony. 
Toegang tot een verborgen grot in de rotswand ten zuiden van de colony. Hier is 20k agility xp te verdienen, en je kan hier een Apmeken Mask en een Ankh vinden.
Ava's Alerter vindt nog 1 gratis Elite Clue scroll voor je. Er zijn vier mogelijke locaties, welk van deze vier hij is, is bij elke speler anders:
  • Meiyerditch
  • De ijsberg
  • Isafdar
  • Lunar Isle
 Geschreven door Elanthiel (Glowball02). Laatste aanpassing was op 13-4-2014 door Elanthiel.

Heb je opmerkingen over of verbeteringen voor deze guide? Stuur dan een mailtje naar . Vergeet niet te vermelden over welke guide je het hebt, en wat je rs(r)naam is (zodat we je kunnen crediten).