Quests/P2P: One Piercing Note

« Terug naar Quests/P2P

Geschreven door Pttim. Laatste aanpassing was op 26-3-2014 door Elanthiel.
1 - Quest start
Lengte: Kort
Moeilijkheid: Makkelijk
Skills nodig: Geen
Quests nodig: Geen
Items nodig: Geen
Startpunt: Sister Catherina, zij staat buiten de Abbey of Saint Elspeth Citharede, ten oosten van Al Kharid.

Plaatje Plaatje

Je start de quest door te praten met Sister Catherina. Zij vertelt je dat haar abdij heeft gebeden om de komst en de hulp van een avonturier.

Je kan dit kaartje gebruiken om de verschillende questlocaties te vinden:
Plaatje 
2 - Start van het onderzoek
Nadat je je hulp hebt toegezegd, vertelt Sister Catherina je dat het kantoor van de abdij direct binnen de muren ligt. Je moet door de poort lopen en dan naar het noorden gaan.

Loop naar dit kantoor en praat met Abbess Benita.

Abbess Benita vraagt je om een opdracht uit te voeren die gevoelig ligt en dus discreet moet worden uitgevoerd. Ze wil dat de kerkautoriteiten en de garde van Al Kharid er niet bij betrokken worden. Ga hiermee akkoord.
Plaatje

Abbess Benita vertelt dat een van de zusters op brute wijze is vermoord. Ze vraagt je deze zaak te onderzoeken: de moordenaar zou nog steeds in de abdij kunnen zijn.
De moord op Sister Anna heeft gisteren plaats gevonden, tussen het vespergebed en het avondgebed.
Je krijgt een sleutel van Abbess Benita. Deze sleutel is van de cel van Sister Anna, waar Abbess Benita haar lichaam heeft gevonden. De cellen voor de zusters zijn in de zuidoostelijke hoek van de abdij.
Het lichaam van Sister Anna is door Abbess Benita overgebracht naar de ziekenboeg van de abdij. Ze wil niet dat andere zusters weten dat er een moord heeft plaats gevonden. Omdat Abbess Benita wil dat je de andere zusters ondervraagt, moet je dat voorzichtig doen.
Je krijgt een kladblok dat je helpt de progressie van je onderzoek bij te houden.
3 - Bewijs verzamelen
Ga naar het zuidwesten van de abdij. Je ziet daar een laken waaronder een lichaam ligt. Klik op ‘Inspect Body’.
Je neemt waar dat het lichaam is schoongemaakt en is gekleed in begrafeniskleding. Aanwijzingen die op de kleding van het slachtoffer zaten zijn verloren gegaan. Het gezicht van het slachtoffer ziet er verschikkelijk uit: de voorkant van haar schedel is geraakt en de huid van haar gezicht is verwijderd. De achterkant van haar hoofd lijkt ingeslagen met een zwaar voorwerp. In haar romp zitten 3 steekwonden, waarvan één het hart doorboort. Van de voeten zijn meerdere tenen verwijderd.
Plaatje

Ondervraag de zusters en vraag elk van hen alles wat je kan vragen:
 • Cecilia in het noorden van kapel met het altaar (dirigent van het koor).
 • Catherina in het zuidoosten van de kapel met het altaar.
 • Elana in de keuken.
 • Deborah in de klokkentoren.
  Wanneer je bij haar aankomt ligt ze onder het mechanisme van de klok en heet ze ‘Feet’. Praat tegen haar en zeg dat je een avonturier bent (optie 1). Ze verstaat je niet goed en vraagt je de klok 20 minuten terug te zetten. Klik op de ronde hendel van het mechanisme: ‘Operate mechanism’. Om dat je de klok van achter ziet werkt alles in spiegelbeeld. Zet de klok op 12:00 uur door op de pijl rechtsonder te klikken. Hierna kan je haar ondervragen.
Plaatje Plaatje

Ondervraag ook Valerio: de troubadour die voor de abdij muziek maakt.
Ga daarna naar de cel van Sister Anna, in het zuidoosten van de abdij. Doorzoek hier alles: drawers, window, bed en footlocker.

Ga terug naar Abbess Benita. En vertel haar dat je haar wat wil vragen over iets dat je hebt gevonden (optie 2). Vraag haar alles wat je kunt vragen. Kies vervolgens voor ‘back’ (optie 4) en zeg vervolgens dat je haar nog iets wilt vragen (optie 3). Vervolgens vraag je weer alles.

Ga naar de kamer waar de sollicitant heeft geslapen. Deze is direct ten westen van het kantoor van Abbess Benita. Doorzoek in de kamer haar bed. Je vindt een nieuw stukje stof.

Ga terug naar Abbess Benita en vertel haar dat je klaar bent met je onderzoek (optie 1). Kies een verdachte uit die jij het meest verdenkt. Het maakt voor de quest niet uit wie je aanwijst.
4 - Nog een moord
Direct daarna hoor je een gil. Volg het geluid richting de kelder. Deze is te bereiken door vanuit de ruimte met het altaar de kamer noord in te gaan, en vervolgens de trap naar beneden te nemen.

In de kelder vind je Sister Elena bebloed op de grond. Sister Cecilia staat erbij en vertelt je dat de Ripper Demon terug is. Wanneer Abbess Benita erbij komt vraagt ze je Sister Elena te onderzoeken en daarna terug te komen naar haar kantoor.

Onderzoek Sister Elena (body) en de bloedsporen (bloodstrains). Open vervolgens de kast (Robe cabinet) en doorzoek deze ook.
Plaatje 
5 - Verder onderzoek
Ga terug naar het kantoor van Abbess Benita en vraag haar de sleutel van de kamer van Sister Elena (optie 2).

Ga naar de kamers van de zusters en zoek onder het bed van Sister Elena. Je vindt daar een aantal liefdesbrieven (bundle of letters). Deze brieven zijn afkomstig van haar geliefde Valerio en er staat informatie in over een geheime gang in de keuken waardoor Sister Elena haar geliefde naar binnen kon smokkelen.
Plaatje

Ga naar de keuken. In de hoek liggen een aantal zakken. Doorzoek deze, zodat je de geheime gang vindt. De gang is pas nog gebruikt.

Ga terug naar Abbess Benita en zeg haar dat je wat wilt vragen over iets dat je hebt ontdekt (optie 2). Vraag haar vervolgens of ze weet dat Sister Elena een verhouding heeft met Valerio (optie 1). En vraag haar ook of ze de geheime gang in de keuken kent (optie 2).

Hierna ga je naar de kerkzaak met het altaar. Praat daar met Sister Cecilia. Ze beweert de Ripper Demon gezien te hebben. Vraag haar te vertellen wat ze heeft gezien (optie 2).

Vervolgens ga je naar Valerio. Vraag hem naar naar zijn verhouding met Sister Elena (optie 1). Hij ontkent. Vertel hem dat Sister Elena dood is (optie 2). Vervolgens vertelt hij over zijn relatie met Sister Elena en hoe hij achter de dood van Sister Anna kwam.

Praat in haar kantoor opnieuw met Abbess Benita. Vraag haar of zij denkt dat de Demon Ripper de dader is (optie 2). Vertel haar dat je klaar bent met je onderzoek (optie 1) en kies weer wie jij vindt dat de meest waarschijnlijke dader is.
6 - De derde moord
Abbess Benita is bang dat de dader opnieuw zal toeslaan. Ze vraagt je Sister Catherina de abdij in te sturen. Sister Catherina is aan het dansen bij Valerio.

Praat met Sister Catherina en vertel haar dat Abbess Benita wil dat ze de abdij in komt (optie 1). Ze vraagt je eerst met haar te dansen, maar na enig aandringen gaat ze toch met je naar binnen.

Je krijgt een scene te zien waarin de poort van de abdij achter je dicht valt en Sister Catherina wordt vermoord. Valerio wil haar nog redden, maar hij komt te laat.

Klim de ladder naast de poort op en haal de poort omhoog (operate winch).

Onderzoek het lijk van Sister Catherina. Je krijgt op nieuw een scene te zien, waarin Abbess Benita Valerio en jou vraagt naar haar kantoor te komen. Ga daar heen.
7 - Het ontmaskeren van de moordenaar
Abbess Benita vertelt dat Valerio en jij de enige zijn die ze kan vertrouwen, aangezien jullie de enige zijn die ze op dezelfde plaats heeft gezien als de moordenaar. Ze vraagt je opnieuw wie je denkt dat de moordenaar is. Kies weer iemand.
Stel vervolgens voor om een val te zetten (optie 3). Hiervoor is een nieuw slachtoffer nodig (optie 4). Vertel dat de vorig slachtoffers allemaal een connectie hadden met Valerio (optie 2). Valerio stelt dan voor dat een van zijn danseressen doet alsof ze de bij de abdij wil. Vervolgens zou die danseres zich moeten verschuilen in het kamp van Valerio en zou er in de kelder tijdens de begrafenis een dummy van de danseres moeten zijn. Dat zou voor de moordenaar het perfecte moment zijn om toe te slaan. Jij moet je dan verstoppen in de kledingkast.

Om de dummy te maken moet je eerst een cabbage uit de tuin in de abdij plukken. Ga naar de kelder. Daar verplaats je eerst de kandelaar naar het kleed. Vervolgens plaats je de cabbage er op. Dan doorzoek je de kast, zodat je robes krijgt. Die doe je over de kandelaar. Als laatste ga je in de kast zitten (optie 1).
Plaatje

Je krijgt weer een scene te zien. Na een tijdje zie je de moordenaar je dummy naderen. De moordenaar probeert je dummy te doden. De scene stopt. Probeer de moordenaar ‘knock out’ te slaan. Deze rent weg. Achtervolg de moordenaar. Uiteindelijk zal je de moordenaar in de hoogste toren, bij de klok, ontmoeten. Hier houdt ze Sister Deborah in gijzeling.
Plaatje

Vraag de moordennaar wie zij is (optie 3). Ze beweert de geest van Saint Elspeth te zijn. Sister Deborah geeft echter aan dat het Sister Anna is. Ze heeft de sollicitant vermoord en deze haar kleding aan gedaan. Sister Anna vertelt dat ze de moorden heeft gepleegd, omdat de personen dansers waren.
Plaatje

Stop het gesprek en ga één verdieping naar beneden. Verzet de klok, zoals je dat eerder al hebt gedaan (bij punt 7). Zorg ervoor dat de klok weer op een heel uur staat. Je krijgt dan bericht dat de klok elk moment kan gaan luiden. Ga terug omhoog.
Plaatje

Sister Anna zegt weer dat je uit de buurt moet blijven. Vraag of het de klok is die luidt (optie 4). Tijdens het luiden van de klok kan Sister Deborah de wapens van Sister Anna afwerpen. Vraag Sister Deborah wat er met Sister Anna moet gebeuren (optie 3). Zij zegt dat ze daar niet over kan beslissen. Ze gaat naar beneden.
Plaatje

Vervolgens kan je met Anna praten. Ze vraagt je een moment om te bidden voor ze dood gaat. Kies een van de opties. Daarna werpt Sister Anna zich van de toren.
8 - Quest voltooid
Hierna sta je in het kantoor van Abbess Benita. Ze vraagt je te vertellen wie de moordenaar was. Kies of je dit wel doet (optie 1) of dat je dit niet doet (optie 2).

Plaatje

Gefeliciteerd! Quest voltooid!

Reward: Citharede robe set, 250 prayer xp, 2 quest points, troubadour dance emote, de mogelijkheid om illuminated god books te maken en 2 keys en 2 Hearts of Ice voor Treasure Hunter!
9 - Extra rewards
 • Na de quest kan je van je godbooks (alle pages moeten er in zitten) een illuminated god book maken op de ‘book-making table’ in het zuiden van de abdij. Je moet je godbook hiervoor op de tafel leggen en daarna alle opties doorlopen. Elke optie kost je 200 tot 250 prayer punten. Wanneer je geen prayer punten meer hebt, zal je falen en moet je opnieuw beginnen. Voor elke god geldt dat de eerste keer dat je een illuminated god book maakt, dit 10.000 prayer en 10.000 crafting xp geeft. In totaal kan je dus 60.000 prayer en 60.000 crafting xp halen, wanneer je van elk godbook een illuminated versie maakt.

 • Je kan na de quest ook een holy cithara krijgen. Hiervoor moet je 6 saradomin items dragen. Denk daarbij aan de citharede robes van de quest, een saradomin cloak/cape/staff/sword/crozier/arrows en treassure trail items. Zorg er wel voor dat je niets aan hebt van andere goden en dat je magic niet op Ancient magicks of je prayer op curses staat (anders zal je worden getroffen door de bliksem waarna je nog maar 1 lifepoint hebt). Bovendien heb je een amulet of ghostspeak (of een cramulet) en een ring of visibility nodig, moet je prayer volledig vol en je run energy 100% zijn.
  Ga naar de kelder van de abdij en open de ‘Reliquary’, om deze vervolgens te doorzoeken. De geest van Saint Elspeth verschijnt en geeft je toestemming de Holy Cithara te pakken. Je krijgt ook nog eens 50.000 prayer xp.

 • Als je de Citharede robes aan hebt terwijl je uitrust bij een muzikant, dan herstelt niet alleen je energie, maar ook prayer points.
 Geschreven door Pttim. Laatste aanpassing was op 26-3-2014 door Elanthiel.

Heb je opmerkingen over of verbeteringen voor deze guide? Stuur dan een mailtje naar . Vergeet niet te vermelden over welke guide je het hebt, en wat je rs(r)naam is (zodat we je kunnen crediten).